onsdag 9 mars 2011

Biblioteksbesvikelse

Ni vet hur det är när man längtar efter en speciell maträtt - man har inköpslistan klar och vandrar glad i hågen till sin lokala livsmedelsbutik för att handla. Och så har de inte de ingredienser man behöver! Plötsligt drabbas man av en total mental punktering. Ingenting verkar gott. Den glada hågen förvandlas till tjurig håglöshet. Alla alternativ verkar lika lockande som Eldorado-fiskpinnar. Till slut plockar man åt sig lite cornflakes och bananer för att åtminstone ha något att äta.

Exakt så kändes mitt senaste biblioteksbesök. Normalt är jag en spontanlånare. Jag går in helt planlöst och plockar ned det som för tillfället fångar mitt intresse.  Ibland blir det bra, andra gånger… nåja. Den här gången hade jag för en gång skull förberett mig. Genom att (faktiskt) anteckna titlar som verkat intressanta när jag läste bokbloggar hade jag nu en lång lista med boktips. Något borde ju finnas inne även på mitt bibliotek. Men inte då! Ingen Styggelse, ingen Mörkrädd, ingen Woman in black, ingen Palahniuk, ingen McBride, inget på listan fanns att låna. Nada, zipp, zero.

Och plötsligt verkade alla bokhyllor vara fulla av den litterära motsvarigheten till fiskpinnar och blodpudding. Antingen tråkigt eller direkt motbjudande.

Nu har besvikelsen lagt sig något. För trots att jag inte hittade något av det jag planerade att låna fick jag faktiskt med mig en hel del bra saker. Som Nessers senaste, Stridsbergs Darling river och Sittenfelds I en klass för sig. Så vad gnällde jag över egentligen? Hur gott som helst, ju! 

2 kommentarer:

Dolly sa...

Hu, vad trist :( Men ja, du fick ju med dig en hel del bra ändå!!

Pi sa...

Absolut. Det tog bara lite tid innan jag insåg det. Först var jag tvungen att hantera besvikelsen över att inte en enda av de böcker jag hade siktat in mig på fanns på mitt bibliotek.